Am intrat și eu în campania de testare a electrocasnicelor Rowenta de pe BUZZStore și la scurt timp după înștiințare, am primit acasă un purificator de aer. A fost pe alese. Adică erau în campanie aspiratoare, fiare de călcat, stații de călcat și purificatoare de aer.

Dat fiind că de multă vreme mă confrunt cu o problemă de uscăciune în gât soldată cu tuse și senzație de înec în timpul somnului, purificatorul de aer mi s-a părut cel mai tentant dispozitiv din campanie. În ceea ce privește disconfortul simțit în gât, țin să precizez că la un moment dat am făcut analize medicale pentru investigarea acestei probleme, pentru că am luat în considerare posibilitatea unei infecții. Însă rezultatul a ieșit negativ.

Apoi, am sesizat că toamna, când pornesc centrala termică, este perioada cu cele mai frecvente asemenea senzații. O explicație ar fi că praful inserat preintre elementele caloriferului se ridică în aer. E clar că mă confrunt cu o sensibilitate mai ridicată la praf.

Despre cât de mult praf poate fi în aerul pe care îl respirăm, ar fi inutil de vorbit, pentru că știm cu toții cât de repede se depune pe mobilă. Așadar, puificatorul de aer Rowenta PU6020F0 a sosit la momentul oportun.

Dacă ar trebui să-l definesc printr-o ghicitoare, aș spune că vede și că face curat în aer. Știu, sună pueril și nefiresc.

Ei bine, aparatul are un display de pe care se pot face setări manuale, dar el lucrează foarte bine și „după capul lui”, pentru că este suficient de dotat încât să vadă printr-o lentilă laterală și să stabilească cu ajutorul detectorului său calitatea aerului. Sistemul de evacuare a aerului purificat funcționează și ca un ventilator, deoarece antrenează aerul din încăpere, ceea ce face și mai eficient procesul. În legătură cu acea lentilă prin care dispozitivul vede aerul, se poate testa foarte ușor sensibilitatea aparatului, prin simpla scuturare a unei haine în preajma sa. În secundele următoare, dispozitivul detectează particulele de praf pe care ochiul nu le observă și își intensifică imediat activitatea motorului. După ce sesizezi prima dată acestă capacitate, ești tentat să-l tot provoci. Eu am lăsat purificatorul să funcționeze în timp ce am șters praful, și el a fost activ pe cea mai înaltă treaptă de lucru în acel interval.

În funcție de gradul de poluare pe care îl percepe, aparatul arată pe panoul de control, prin indicatorul de culoare, care este situația. Există trei culori prin care el semnalizează asta: albastru, violet și roșu, cea din urmă culoare fiind corespunzătoare celui mai ridicat grad de poluare. După ce „simte” cât de poluat e aerul, purificatorul iși setează instant și viteza de lucru care se poate vedea pe display.

Un aspect deosebit de important și demn de apreciere este semnalizatorul pentru schimbarea filtrelor. Fără o anumită experiență, este destul de greu să apreciezi cât timp se poate folosi un filtru al aparatului. Tocmai din această perspectivă, existența acestui senzor e un plus. Deci, această grijă este din start eliminată.

Am ajuns și la miezul problemei: filtrele. Dispozitivul este dotat cu 4 filtre care curăță aerul începând de la puf de animale și praf, până la substanțe chimice nocive, cum este acea formaldehidă – substanță cancerigenă care se găsește acolo unde nici nu bănuim – în vopsele, lacuri, mobilier șamd. Probabil că persoanele alergice cunosc cel mai bine factorii poluanți ai aerului, în funcție de tipul de alergie de care suferă. Pentru toți cei care aparent sunt imuni la aerul poluat, este utilă o mică cercetare în acest sens, urmând ca mai apoi aceștia să înșeleagă în ce fel un purificator de aer performant poate asigura o calitate superioară a aerului.

Din cauza spațiului limitat din locuință, m-am temut ca nu cumva dispozitivul să aibă niște dimensiuni care să-l facă incomod, însă acest aspect chiar nu a constituit o problemă, cu înălțimea de 75 cm, lungime de 38 cm și lățime de aprox. 30 cm. Cât despre design, acesta e chiar plăcut: are culoarea albă și o lampă pentru iluminat ce poate fi reglată și pentru noapte. Nu am mai avut niciodată un purificator de aer până acum, dar din discuții cu cunoștințele și prietenii am înțeles că unele sunt zgomotoase, deci incomode pe timp de noapte, lucru care nu se poate spune despre acest model de la Rowenta.

Dacă simți că informația pe care ți-am dat-o eu nu te-a lămurit, găsești purificatorul de aer pe care eu l-am testat chiar pe site-ul Rowenta, cu toate specificațiile sale. Eu am încercat să-l prezint în cel mai simplu mod, în cuvinte ușor de înțeles pentru toată lumea, în urma testării în propria locuință și, în concluzie, recomand cu toată încrederea purificatorul de aer de la Rowenta!