După monotonia sezonului rece, vara vine ca o mare gură de oxigen mult așteptată. Weekend de weekend și seară de seară, au loc tot felul de evenimente cultural-artistice în piețe, în parcuri și în alte spații deschise. Fie că e vorba de un festival, o inaugurare, o lansare de carte, o conferință, un concert, un maraton sau orice altceva, viitoarea capitală culturală europeană este permanent în priză.

Pe facebook sau în outdoor, peste tot, descoperi că oriunde se întâmplă ceva. În prima clipă, te ia valul entuziasmului și-ți propui să fii acolo. Cam toate evenimentele se întâmplă după încheierea programului de lucru, deci poți merge după ce ieși de la job. Numai că, odată ce ai ajuns acasă, dacă ai mai și mâncat ceva, subit te copleșește un val de oboseală. Îți vezi casa în dezordine și realizezi că ai mai multe lucruri de făcut. Poate ar trebui să mai faci și ceva de mâncare… Și uite-așa, ți-a scăzut elanul și, în loc să-ți iei repede portofelul, telefonul și cheile și să te îndrepți spre ieșire, te cramponezi în tot felul de pretexte și rămâi acasă. Bagi la spălat, dai un pic cu mătura prin bucătărie, îți faci falsa impresie că o parte din treburile care ardeau sunt rezolvate, după care lâncezești toată seara. Înainte să adormi, ți se derulează fugitiv prin ochii minții tot filmul întregii zile și tragi trista concluzie că ai avut din nou una din acele zile fade și mediocre.

Ca să nu te mai confrunți cu astfel de situații, eu zic că cel mai bine este să te pui la curent cu toate evenimentele ce vor urma. Atunci când ai mai multe în comun cu un eveniment, când nu ți-l imaginezi petrecându-se fără ca tu să fii în mijlocul lui, când încerci să prevezi ce anume vei face în perioada aceea, ca să te poți organiza cât mai bine, e clar că-ți dorești din tot sufletul să fii acolo. Un alt semn că nu vei lipsi e că știi deja ce vei purta. Și până la data stabilită, scoți din dulap piesele vestimentare și le mai probezi o dată. Cu ele pe tine, parcă ești deja în filmul ăla. Te uiți în oglindă și te admiri. Da, e ușor narcisistă situația asta, dar chiar și așa, nu poți nega că-ți stă bine. Arăți răcnet: și din față, și din profil! Te regăsești? Știu cum e, la fel simt și eu. Dar pentru că nu pot lăsa lucrurile să fie simple, mă confrunt cu o mică… situație. Oricât de fain mă simt în țoalele astea, taaare mă tem că n-o să am curaj să le port. 🙁 Adică… de la jum’ate în sus, totul e în regulă. Dar blugii ăștia scurți parcă sunt prea scurți. Poate în liceu sau în studenție mai mergeau, dar acum sunt mamă, am trecut de ceva timp de 30 de ani, lumea m-ar putea judeca. Mie nu mi se pare că arăt indecent, dar parcă asta nu-i destul… Deci… nu cred că e o idee bună să ies așa din casă. Parcă e prea multă piele goală acolo, pe picioare! Așa că, până la urmă, probabil voi înlocui blugii scurți cu unii lungi. Sau sper că între timp o să reușesc să-mi fac curaj să-i port și să nu mă mai privesc prin prisma unor idei preconcepute…

Nu știu care va fi lungimea pantalonilor mei, dar știu mai mult ca sigur voi merge la Electroruga de Buzad, un fel de rugă modernă, cu muzică electronică, ce se va desfășura pe plaiuri bănățene, într-un sat aflat la 48 de kilometri de Timișoara. Pe fundalul muzicii elctronice, aici vor avea loc ateliere meșteșugărești și un târg de produse alimentare și artizanale realizate de producătorii locali. Așadar, pe 1 septembrie voi experimenta un altfel de rugă, aflată la prima ediție, în mult dorita atmosferă sătească, în aer proaspăt, între dealuri, fără semnal la telefon și fără să-mi doresc să am. Nici n-o să am nevoie, atâta timp cât ai mei vor fi cu mine.

Mai curând decât evenimentul la care voi participa în septembrie este unul ce va avea loc în mai puțin de două săptămâni, mai precis în seara zilei de vineri, 20 iulie. Organizatorul este Chef Paul, numit și ”bucătarul care gătește cu public”. Chef Paul a licitat 3 rețete culinare cu scopul de a pregăti o cină de 5 stele pentru membrii Asociației Newco & Amicii. Aceasta are în centrul ei persoane cu dizabilități pe care le integrează social și pe piața muncii. Pentru că am licitat și eu, urmează să intru în culisele evenimentului în care chef Paul va găti împreună cu 15 persoane. La final, toți vom lua masa împreună cu membrii asociației mai sus-amintite. Încă de-acum plănuiesc să-mi pun la cale o strategie bună pentru că în general mă las foarte ușor dusă de val și atmosfera va fi un mediu propice pentru trăiri intense. Așa că voi face tot posibilul să fiu omniprezentă, participând activ la pregătirea mesei, furând secrete neștiute până acum în bucătărie și, mai ales, cunoscându-i pe ceilalți participanți, despre care am aflat în treacăt că ar fi altfel de oameni decât cei obișnuiți care trăiesc pentru ei înșiși; sunt voluntari care aleargă cât e ziua de lungă pentru cauze nobile cum e și aceasta pentru care va avea loc cina, oameni care rup din timpul lor ca să facă lumea mai bună. Deci voi putea auzi povești demne de eticheta „lecție de viață”.

Între timp, rămân cu urechile ciulite la ce urmează să se mai întâmple în materie de evenimente cultural-artistice, pentru că vreau să mă încarc cu energie cât cuprinde!

În fotografie port sacou TXM – 54,99 Lei, bluza femei TXM – 39,99 Lei, blugi scurti TXM – 39,99 și colier TXM – 5,99 Lei