În urmă cu aproximativ 2 ani am avut o pornire de a scrie un articol revoltat referitor la condițiile prea restrictive impuse persoanelor doritoare să doneze sânge. Îmi doream să donez și eu și eram nemulțumită din cauza barierei de greutate, întrucât, ca femeie, nu puteai dona având sub 55 de kilograme.
Aproape întotdeauna am fost puțin mai firavă, însă nu și bolnăvicioasă, ci dimpotrivă, destul de rezistentă. Chiar și în anii în care începeau epidemiile de gripă, chiar dacă mă îmbolnăveam, nu făceam forme agresive de boală și în aproximativ 3 zile eram din nou ca nouă.
Așa că nu înțelegeam de ce nu există posibilitatea de a se recolta o cantitate mai mică de sânge de la persoanele care nu îndeplinesc condițiile de greutate. Eu am atins nivelul minim cerut doar în sarcină.
Dar cum mi-am dorit foarte mult să donez sânge și pentru că am tot urmărit să văd cum oscilează condițiile, am avut bucuria să constat că limita minimă admisă actualmente la femei este de 50 kg.
Donorium – aplicație de programare la donare de sânge
Am descărcat aplicația Donorium și m-am programat cu sângele pulsându-mi de emoție, pentru că mă mai temeam de unele aspecte, cum ar fi tensiunea – care la mine e cam mică, dioptriile la ochelari – cu una sunt sub, cu una peste, așa că puteam fi oprită doar în faza de triaj, la fața locului.
E mai fain să donezi sânge decât să mergi să-ți faci analizele trimis de medic, pentru că nu trebuie să te duci cu stomacul gol. Dimpotrivă, ți se recomandă un mic dejun ușor, cum ar fi pâine cu dulceață. În schimb, și în ziua anterioară donării și la micul dejun din ziua cu pricina nu e recomandat să mănânci gras.
Hidratare și odihnă – 2 condiții esențiale
Foarte importante sunt hidratarea și odihna. Despre hidratare auzim la fiecare pas până începe să ne irite auzul. Eu, de exemplu, eram convinsă că nu este necesar un anumit consum de apă dacă nu am senzație de sete. Da, am mai avut porniri în direcția asta, în discuțiile legate de frumusețea și tinerețea pielii, dar cam atât. Însă acum am avut ocazia să înțeleg mai multe despre importanța hidratării organismului.
Deși am reușit să mă programez abia la 11:15, pe la 9:45 am pornit de-acasă. Mi-am luat și o sticlă de apă, ca să am pentru orice eventualitate. Mi-am luat și o carte, pentru cazul în care aș putea fi pusă în situația de a aștepta îndelung. Am ajuns mai devreme, dar nu am fost ținută în așteptare, ceea ce m-a bucurat maxim.
Am primit cipici de unică folosință, un formular de completat, pix și indicații.
Nu puteau lipsi întrebările legate de simptome Covid-19 și contact cu persoane infectate și mi se pare absolut normal și logic.
Singurul lucru care mi-a dat puțin de gândit a fost de unde poți ști că donatorii nu sunt infectați asimptomatici, dar am spulberat repede gândurile astea și m-am dus să-mi văd de treabă.
În intervalul în care am răscolit internetul după informații legate de donare, am găsit opinii ale unor persoane nemulțumite de timpii de așteptare și nu țin neapărat să le comentez. Mă gândesc doar că în momentul în care mergi să faci un asemenea lucru, este bine să fii animat de o energie cât mai pozitivă și să nu ai așteptări, pentru că întotdeauna este loc de neprevăzut și ideal ar fi să te dăruiești total, să nu semeni nemulțumire într-un loc în care dedicarea celor implicați joacă un rol foarte important.
Ce câștigi tu din donarea de sânge?
În primul rând, ai ocazia să salvezi 2 vieți – conform Donorium, ceea ce este un lucru extraordinar, care în starea ta de spirit se va reflecta într-un mod absolut fantastic! Știm cu toții cât de mare poate fi satisfacția în urma unui gest de binefacere și că ne face bine din când în când să ”degustăm” o astfel de bucurie.
Ca beneficiu pentru tine, este ziua liberă în care se presupune că ar trebui să te refaci – deși niciun bun material nu va putea egala vreodată starea aceea minunată pe care ți-o poate da un gest umanitar, și mai ales ajutorarea unor oameni aflați în nevoie! Și mai sunt tichetele de masă în valoare de 63 de lei.
Și nu în ultimul rând, din punct de vedere al sănătății, prin donarea de sânge câștigi un plus de imunitate, iar riscul de accident vascular cerebral scade.
M-am bucurat să găsesc pe google la căutarea ”donare de sânge”, ca prim rezultat, sintagma ”donare de sânge condiții” înainte de ”donare de sânge beneficii”. Asta arată că gradul de umanitate e mai mare decât interesul pentru câștig.
Ce mi-a plăcut când m-am dus să donez sânge?
Mi-a plăcut foarte mult că atmosfera la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara era prietenoasă, personalul foarte atent și dedicat și cred că nimic n-ar fi meritat să mergi acolo și să strici starea de zen, cu niciun motiv. Am fost întâmpinată călduros și bunăvoința aceasta am întâlnit-o la fiecare persoană cu care am interacționat. Cât timp am fost pe patul de recoltare, am fost permanent sub atenta supraveghere a asistentei care s-a ocupat de mine, urmărindu-mă chiar și în intervalele în care se îndepărta de patul meu.
Am înțeles că în situațiile de criză și personalul în exercițiu donează sânge și asta mi s-a părut fantastic – să te dedici trup și suflet slujbei tale.
Am fost întrebată dacă nu mi-a fost frică. Nu am avut niciun motiv să-mi fie, pentru că știam că sunt pe mâini bune.
E posibil să fi avut norocul de a merge într-o zi mai relaxată, dat fiind că am ales una de miercuri, deci la mijlocul săptămânii.
Aș vrea să închei cu îndemnul către toți cei care pot, să meargă să doneze sânge, pentru că este necesar în primul rând și apoi pentru că face bine la starea de spirit.
Femeile pot dona de 4 ori pe an, iar bărbații de 5. Zilele trecute am citit un articol care vorbește despre o șoferiță de troleibuz din Timișoara care donează sânge de la 18 ani și a salvat 150 de vieți până acum.
O vorbă creștină spune că nu trebuie să știe stânga ce face dreapta; adică nu trebuie să bați toba când faci o faptă bună. Dar pentru că știu că suntem mulți noi, cei care putem face asta și mulți din noi funcționăm prin puterea exemplului, o să merg pe varianta ”Basul și cu toba mare”. Și pe mine m-a inspirat cineva în decizia asta și sper să inspir și eu la rândul meu.
Haideți, dragilor, haideți, oameni frumoși în suflet să le dăm celor care au nevoie, puțin din ce ne curge prin vene!
Comenteaza