Poate că pentru pentru prototipul ”Toma necredinciosul” e nevoie de date concrete, de cifre, de grafice și de citarea sursei pentru a aproba ceea ce urmează să scriu. Poate că răspunsurile la obiect sunt de obicei mai convingătoare atunci când vii să lansezi afirmații. Dar în fața evidenței nu te poți pune de-a curmezișul, iar făgașul meteorlogic care emite semnale atât de clare vine să ne anunțe ceva.

Discuțiile legate de încălzirea globală și despre ecologizare se poartă deja de ani buni, însă direcția nu pare a fi o potecă bine bătătorită și precis delimitată, marcajele nu sunt foarte clare. Dimportrivă, ele urmează traseele clasice însoțite de cele mai eficiente unelte de marketing… Desigur, discuția poate decurge într-un sens general, dar sărbătorile apropiate ne oferă cel mai bun exemplu pe care-l putem dezbate. E vorba de bradul de Crăciun!

Vine vorba că decât să tai anual câte un brad, mai bine iei unul artificial pe care-l poți folosi ani la rândul. Până de curând, am agreat ideea asta. Și eu am folosit vreo 10 ani consecutivi un brad artificial, cu alte cuvinte am cruțat 10 brazi naturali. Dar mi-a revenit în minte întrebarea aceea: știi de câți ani are nevoie o pungă de plastic pentru a se descompune? Ei? Din ce sunt făcuți brazii ăia artificiali denumiți cu prea multă generozitate și bunăvoință ”ecologici”? Nu-i așa că nu mai e neapărat nevoie de răspunsuri? Nu-i așa că artificialul n-are cum să bată naturalul, indiferent în care sens divagăm?

Alternativa bradului la ghiveci este actualmente cea mai bună opțiune. Probabil că nu vei putea folosi bradul în interior mai mult de trei ierni consecutive, dar măcar îl poți planta după aceea, deci natura câștigă de două ori: o dată că nu tai niciun brad și apoi că cel cumpărat va obține apoi libertatea de a-și întinde rădăcinile și ramurile până unde se simte el bine.

Poate că pentru locuitorii de la blocuri sugestia asta nu pare cea mai tentantă. Știu cum e cu lipsa de spațiu, dar sper că în scurt timp normalitatea de Crăciun va fi achiziția de brazi naturali, care difuzează în încăpere mirosul acela proaspăt, dar care continuă să trăiască și după Bobotează. Există viață după Crăciun! Haideți să deschidem ușa și să primim natura în interiorul casei noastre sub cea mai vie formă a ei – brazii în ghivece!

O parte din noi optăm pentru a împodobi bradul de Crăciun de dragul de a crea atmosfera aceea specifică sărbătorii, deci pentru atmosferă. De asemenea, o altă însemnată parte o facem pentru copii, ei așteaptă cu nerăbdare asta. Iată deci căt de constructiv poate fi să-i educăm pe cei mici în spiritul dragostei de natură! Povestea de Crăciun continuă astfel cu o ieșire în aer liber și plantarea bradului care a asistat la cele mai înduioșătoare momente de sărbătoare.

Din căte am reușit să văd efectiv prin magazine dar online, supermarket-urile pun la dispoziție tot mai mult brazii la ghiveci. În Auchan, de exemplu, am văzut două specii diferite, deci sunt pe alese. Și în Carrefour mi s-au oprit ochii pe ei. Sunt sigură că magazinele de bricolaj au spre vânzare brazi naturali la ghiveci, deci, iată, numai dacă nu vrei nu găsești.

Revenind la ideea cu care am început, respectiv nevoia unora de a afla informații exacte referitoare la subiectul brad natural versus brad artificial, recomand conținutul acesta. De fapt, îl recomand tuturor pentru că transmite o mulțime de informații utile în momentul achiziției bradului de Crăciun.