Atenție la cum poți fi victima unei fraude prin OLX atunci când vinzi ceva!

Grăbită să scap de obiecte care-mi aglomerează inutil casa, m-am gândit să le pun în vânzare pe olx.ro. Am făcut câteva fotografii din unghiuri care să le pună în valoare, am creat texte scurte cu referințe de interes și gata treaba!

Am fost contactată pe whatsapp de către o persoană interesată. Printre replici, m-am dus să iau obiectul cu pricina din dulap cu gândul să-l pregătesc – o poșetă. Recunosc, aveam și ceva emoții, asta ar fi fost prima mea vânzare. Îmi făceam în minte scenariul, dar inițiativa persoanei de la celălalt capăt m-a luat prin surprindere.

Mi-a zis că-mi face întâi plata, ceea ce m-a bucurat peste măsură. Inspira încredere, nu?

Între timp am primit un sms cu un link de la Fan Courier. (Felul în care arăta URL-ul ar atrage oricând atenția persoanelor care au cunoștințe minime despre structura unui link.)

Aveam un nr. de AWB/comandă și trebuia să creez contul colector. N-am avansat în demersul de creare, deoarece auzisem ceva zvonuri legate de fraude și mi s-a și activat deja unda de neîncredere.

Dacă tot am ajuns în punctul acesta, am sunat la Fan Courier, chiar dacă a trebuit să râmân în așteptare și am verificat dacă există realmente un AWB cu numărul celui pe care-l aveam eu în link.

A fost de-ajuns să mi se răspundă negativ, ca să-mi dau seama că e vorba de o tentatică de fraudă.

Între timp, am dat de știre pe Facebook unde mi s-a confirmat că se practică frecvent astfel de fraude. Practic, au răspuns la postarea mea victime care spuneau că și-ar fi dat datele cardului și ar fi comunicat chiar și soldul.

E adevărat, tentația de a face repede tranzacția e mare, dar trebuie să-i pui frână vitezei de reacție și să gândești cât se poate de la rece situația.

În fine, nu-i rost de critică, scopul este să trag un semnal de alarmă.

Știu, e păcat ca un lucru să stea nefolosit când poți face bani, cu el, dar totuși ai grijă cum faci să nu ieși în pagubă!

Deci:

  • Alege o metodă sigură, cum ar fi plata ramburs! Dacă chiar vrea să cumpere produsul, va accepta propunerea ta.
  • Nu oferi datele cardului nimănui! Acestea sunt informații pe care trebuie să le știi doar tu! Gândește-te că atunci când tu trebuie să faci o plată, ai nevoie de contul bancar către care direcționezi banii, nu de datele cardului! Nu poți avea încredere într-un necunoscut, deci refuză cu fermitate să divulgi astfel de informații!
  • Mai bine fă o bucurie unui nevoiaș cu obiectul de care dorești să-l vizi! În mod sigur vei avea mai mult de câștigat decât dacă devii victima unei fraude!

Dat fiind că am fost și eu foarte aproape de o fraudă pe OLX, nu m-am putut împăca cu ideea și am făcut niște mici căutări pe internet, ca să văd dacă s-au mai semnalat astfel de tentative. Nu am găsit ceva identic cu situația mea, ci altceva: hoții listează la vânzare articole care sunt la căutare, cu poze frumoase și prețuri care le concurează pe cele reale. Deci cer cât de multe detalii care să te convingă că anunțul e real și cel mai important: persoana căreia îi vinzi sau de la care cumperi este reală.

În cazul meu, de exemplu, contactul de pe whatsapp avea o poză a unei tinere mămici inofensive cu o drăgălășenie de fetiță! A, și încă ceva: scria corect! În tot schimbul acela de replici n-am văzut o greșeală de genul cratime sau litere lipsă, dimpotrivă, până și virgulele erau la locul lor! Acesta e un alt indiciu că hoții nu sunt niște persoane cu IQ scăzut!

Imediat ce mi-a fost clar că e vorba de o fraudă, am căutat o modalitate de a semnala online cazul la Poliție. Am găsit adresa petitii@politiaromana.ro către care am trimis o plângere pe care am formulat-o simplu, cu datele mele personale și povestea pe scurt, incluzând, firește, numărul de telefon al ”binevoitoarei mele cumpărătoare” și capturi de ecran ale tuturor dovezilor pe care le-am putut aduce întru susținerea solicitării mele.

Nu știu în ce măsură se va soluționa. Nu am speranțe prea mari în acest sens, deși sunt convinsă că nu e necesar un efort supraomenesc pentru a se localiza un număr de telefon. Sunt convinsă că cei care se ocupă cu așa ceva nu vor renunța să câștige pe calea asta. Are balta mult pește! Tocmai de aceea intenția mea este să trag un semnal de alarmă asupra fraudelor pe OLX. Este nevoie doar de mai multă precauție din partea utilizatoriulor de bună credință!

Din câte am văzut, și OLX încearcă să pună în gardă utilizatorii cu privire la fraude, așa cum poți afla de aici sau de aici. Problema e că suntem interesați de genul ăsta de informații ca și de manualele de utilizare ale dispozitivelor și electrocasnicelor pe care le folosim, până când dăm cu capul de pragul de sus!…

Dacă știi mai multe pe tema asta, completează cu informații în comentarii! Cei care vor putea evita să fie fraudați datorită detaliilor oferite de tine și de mine ne vor mulțumi!