Nu sunt și n-am fost niciodată talentată la gătit, iar pasiunea asta a mea moare încet cu fiecare ocazie cu care sunt contra-timp și lipsită de inspirație.

Pentru că obișnuiesc să țin post, trebuie, aproape de fiecare dată, să depășesc pragul de la savoarea mâncărurilor cu carne la cele fără și în mod paradoxal, parcă acum îmi pare mai greu decât în copilărie.

Dincolo de poziția față de bucătărie pe care tocmai am defint-o, există, din când în când momente în care ies din starea de urgență a lucrurilor, mă setez pe pauză și ideile vin, fără să fac eforturi prea mari.

Mai experimentez, mai trag cu ochiul pe o rețetă sau îmi mai șoptește ceva une din vocile alea interioare care are de zis și ceva bun. 🙂

Hai că iar m-am lungit prea mult cu introducerea, să trecem la treabă!

Sugestia mea se referă la o porție delicioasă de orez, răsfățat cu vin.

Îmi place să gătesc orez pentru că este versatil, se prepară rapid și-ți dă libertatea de a te juca așa cum îți vine, jonglând cu o grămadă de combinații.

Un singur lucru aș vrea să mai adaug înainte de a destăinui rețeta mea de azi: fug cât pot de tare de mâncăruri fără gust!

Așa că, pentru a obține o aromă savuroasă, am gătit orez cu usturoi și vin.

Am folosit:

  • o cană de orez cu bob rotund
  • 5-6 linguri de ulei
  • o ceapă mai mică
  • un morcov mic
  • 3 căței de usturoi
  • o linguriță rasă de boia dulce
  • o linguriță de Delikat
  • sare și piper
  • 3 căni cu apă (de 3 x cantitatea de orez)
  • jumătate de pahar de vin alb demisec

Am tocat ceapa mărunt, am ras pe răzătoarea măruntă usturoiul și morcovul și am spălat orezul.

Într-o oală cu pereții groși, antiaderentă, am pus ceapa la călit. Când a devenit translucidă, am adăugat boiaua, am amestecat bine-bine și apoi am adăugat morcovul și usturoiul. Între timp, am pus apă la fiert. Ca să meargă repede, utilizez un fierbător de apă pentru asta. Orezul spălat l-am adăugat peste compoziția călită, am amestecat, am condimentar cu Delikat, sare, piper și am lăsat compoziția puțin – maxim 3 minute,  pe ochiul mare al aragazului, cu flacăra la minim. Apoi am adăugat apa fierbinte, am amestecat bine, am acoperit oala cu un capac și am lăsat la fiert în jur de un sfert de oră. Din când în când am mai amestecat. Spre final, am adăugat vinul, am degustat ca să mă asigur că gustul e echilibrat și după ce am mai adăugat puțină sare și piper, am oprit flacăra.

În farfurie, lângă porția de orez cu vin, am pus ton bucăți din conservă. S-a potrivit de minune! Merge alături și un pahar de vin alb, tot din cel cu care am gătit. Eu am adăugat pe farfurie și puțin gogoșar în oțet. La plating nu sunt maxim de pricepută! De fapt, adevărul e că m-a învins foamea, așa că simțul estetic s-a subordonat poftei.

Iată deci, orez cu vin, o rețetă rapidă, ușor de făcut, care nu necesită o listă lungă de ingrediente sofisticate. Usturoiul și vinul fac minuni în bucătărie! Sunt sigură că nu ăsta e argumentul care validează vinul ca aliment, dar cred că poate juca roluri importante și în farfurie, nu doar în pahar! 😉