Noi, fetele, vorbim mult. Flecărim. Despre nimicuri, dar și despre lucruri importante. Ne povestim experiente, ne lăudăm, ne plângem, cerem sfaturi, punem întrebări, criticăm. Și stând așa de vorbă, auzim că nu doar unele din noi ne certăm cu soții, cu iubiții, cu parinții, cu copiii, cu toți cei care fac parte din viața noastră. Astfel, avem posibiltatea să tragem concluzia că nu trăim nicio dramă, ci că ni se întâmplă cel mai firesc lucru din lume: ca două persoane să nu fie de acord și de aici să înceapă un conflict. Rămâne de văzut în ce fel își rezolvă neînțelegerea fiecare „echipă de certăreți”. După ce pe durata primilor ani în care ne-am lovit de astfel de situații am avut tendința de a păstra la secret conflictul, descoperim că a discuta deschis despre el ne poate ajuta să deducem în ce fel se poate remedia situația. Bun, de asta cred că deja ne-am convins mulți dintre noi.

Când vine vorba de cupluri, mai ales de cele căsătorite, cele mai frecvente discuții se duc în direcția împărțirii treburilor. Noi, fetele, ne simțim mereu în dezavantaj față de partenerii noștri. Știi cum e, majoritatea am văzut și în casa părintească asta: mama nu avea buton de oprire și treaba ei acasă nu se termina niciodată, la fel cum nici discuția asta despre egalitatea între femeie și bărbat nu pare să se încheie definitiv și irevocabil. Și când începem să povestim despre cât participă consorții noștri la activitățile casnice, subit, ni se pare că unele din prietenele noastre sunt mai norocoase decât noi. ”Păi cum nu? Că al Ioanei gătește, al Simonei dă cu aspiratorul și al Andreei se ocupă de copil fără să-i ceară ea ajutorul. Și al tau nu face niciuna din activitățile astea! Tocmai ai realizat că ești maxim de nefericită. Da? Ei, atunci, las’ că vede el!”

Și începe războiul!

Episodul 1: Sunteți amândoi acasă. El navighează pe net, în timp ce tu pui la spălat, gătești, ștergi copilul la fund, dai puțin cu mătura etc. În timpul ăsta, nu-l scapi pe el din ochi și-l vezi că-și continuă nestingherit navigarea, de parcă în același spațiu cu el nu mai există nimeni și nu se mai întâmplă nimic. Ostentativ, oftezi, mai trântești o ușă, mai zici ceva, dar nici semnalele astea nu par să-i distragă lui atenția.

Episodul 2: Într-un final, vă așezați la masă: tu – un pachet de nervi, el – zen. Asta-ți pune capac și începi: „Ești un nesimțit, un… si un… ! Eu mă spetesc muncind și tu nici măcar nu te uiți la mine! De fapt, nu dai doi bani pe mine și profiți că ai o nevastă proastă care muncește până la epuizare, fără să crâcnească! Dar n-ai pune mâna să faci nimic, chiar dacă vezi că eu nu mai termin niciodată cu treaba!” Și urmează sa-i turui apoi despre cei care sunt mai buni decât el.

Episodul 3: Mâncarea rămâne pe masă neterminată, pentru că el s-a simțit jignit și a plecat lăsându-te să strigi. Nu se simte deloc vinovat, ci chiar victimă. Tu te-ai enervat și mai tare pentru că el te ignoră – în totală contradicție cu așteptarea ta ca el să spună ”Da, iubita mea, ai dreptate. Am greșit, sunt un netrebnic, dar promit că de-acum voi munci cot la cot cu tine.”

Deci… cine a câștigat războiul?

Nimeni.

Se pare că ați pierdut amândoi.

Ce-i de făcut? Schimb de roluri?…

E clar, ei nu funcționează ca noi. Nu sunt la fel de atenți ca noi la nevoile celorlalți, și implicit la ale noastre. Nu au același spirit de intuiție ca noi. Tocmai de aceea e nevoie maximă de comunicare – cu cuvinte calde și cu acel „te rog” spus într-o formă irezistibilă în cel mai pur sens, astfel încât, din respect pentru tine, să iasă din zona de confort și să se implice în ceea ce-i ceri. Nu e ușor, e nevoie de multă răbdare, dar vei vedea că răbdarea e fundamentul pe care se clădește o relație puternică și durabilă. Și te asigur că menținerea unei astfel de relații între voi vă va aduce multă liniște, spre deosebire de sentimentul acela negru de amărăciune la care ajungeți amândoi după o ceartă soldată cu cuvinte grele. Mai multe astfel de izbucniri repetate ajung să vă facă insensibili și să considerați normalitate ieșirile nervoase și potopul de cuvinte urâte. Însă exercițiile de răbdare și de comunicare vor consolida și mai mult legăturile dintre voi. Așa că hai, nu te mai supăra pentru că el nu visează ce-i în mintea ta! De tine depinde cel mai mult relația dintre voi, așa că fii isteață și pune problema în așa fel încât să fii convingătoare și să rămâi pe acel piedestal pe care el te-a pus la începutul relației voastre!

În fotografie port bluză TXM – 29,99 Lei, blugi TXM – 54,99 Lei și geacă de blugi TXM – 59,99 Lei