Nu a trecut nici o oră de când am terminat de citit Laur și mintea continuă să lucreze la înțelegerea romanului. Nu sunt convinsă că felul în care am interpretat eu unele momente este corect, dar, în mod cert, per ansamblu, a fost pe placul sufletului meu.

Cadrul poveștii este minuțios zugrăvit în Rusia evului mediu în care credința în Dumnezeu se împletește cu obiceiuri mai greu de înțeles pentru oamenii zilelor noastre, în care bolnavii se tratează mergând la vraci și fiecare greșeală este aspru judecată de comunitate.

Deși personajul principal e menționat încă din primul capitol, autorul îi face prezentarea pornind de la părinți și de la cucernicul bunic Hristofor, care-l crește în casa sa de lângă cimitir, pentru a-l ține departe de molima din sat și-l inițiază în tainele tămăduirii cu ajutorul plantelor pe care le culeg împreună din pădure.

Micul Arseni născut chiar în ziua prăznuirii Sfântului Arsenie cel Mare, vrea să zboare precum păsările și are ca tovarăș un lup care-i este fidel ca un câine. Ciuma îl lasă orfan de ambii părinți încă de timpuriu, iar bunicul își urmează calea către neființă înainte ca nepotul său să devină bărbat. Dar iscusința adolescentului în tratarea bolnavilor îl face pe deja tânărul Arseni să fie el cel căutat pentru priceperea de vraci.

Deși a rămas singur pe lume, lui Arseni nu-i rămâne prea mult timp să simtă asta, datorită bolnavilor care-l caută necontenit. Dar apariția fetei flămânde, îmbrăcată sărăcăcios, trezește în el primele porniri trupești care-i unesc pe cei doi tineri și Ustina rămâne însărcinată. În fiecare zi, Arseni devine conștient de fericirea pe care o trăiește și se teme de ziua în care va fi privat de aceasta, dar parcă tocmai această frică atrage după sine catastrofa.

Cu patru nume diferite, eroul principal parcurge drumul vieții sale trecând prin patru etape distincte. După ce se simte stigmatizat de pierderea Ustinei și a fiului nou-născut, el se abandonează pe sine și se dedică celorlalți pentru a obține, pe calea aceasta, mântuirea lor.

Arseni se numește Ustin, după numele fetei – Ustina, căreia i se adresează mereu, și renunță la statutul de vraci care-i oferea privilegiul de a fi tratat pe o poziție superioară. Pornește prin sate și îngrijește de bolnavi până la epuizare, neglijându-se pe sine. Această etapă se încheie odată cu stabilirea în Belozersk, unde i se oferă posibilitatea de a avea o familie, după ce a vindecat o mamă grav bolnavă, la rugămintea fiului ei, precum și confortul locuirii în casa înstărită a posadnic pe a cărui soție a vindecat-o.

După o călătorie plină de primejdii la Ierusalim, în tovărășia unui prieten cărturar care încearcă să prezică sfârșitul lumii, Arseni se întoarce și primește numele de Ambrozie cu care intră în mănăstire și care continuă, într-un fel viața curmată a lui Ambroggio, prietenul răposat.

La călugărie, numele pe care Arseni il primește este Laur. Chiar dacă i s-a lăsat vorbă ca la întoarcere să meargă la Manastirea Sfântul Kiril, cel hirotonisit alege să se retragă în pădure spre a fi pustnic, luând cu el puțină pâine. Însă abilitățile sale tămăduitoare îi fac și acolo pe oameni să-l caute, spre a-i vindeca.

Deși Arseni a dobândit taina tămăduirii cu ajutorul plantelor de la bunicul său, puterea sa de vindecare a oamenilor vine mai curând din credința sa în Dumnezeu și e mijlocită de contactul mâinilor și frunții sale.

Ca un laitmotiv apar, pe parcursul poveștii mama cu fiul, spre a da continuitate încetării din viața a celor mai iubiți lui Arsenie, care-și sfârșește viața ajutând o gravidă să nască.

Romanul lui Vodolazkin este o poveste puternică despre dragostea absolută, despre credința nemăsurată și mângâietoare în Dumnezeu și despre curățirea sufletului prin biruirea nevoilor trupului dar și a veșniciei asupra timpului efemer.

Romanul Laur este publicat de editura Humanitas, în colecția Raftul Denisei/Humanitas Fiction și este disponibil în librăriile online.