Cei mai mulți dintre noi ne comportăm precum oglinzile. Atunci când suntem abordați cu zâmbetul pe buze, răspundem zâmbind. De asemenea, când suntem apostrofați cu tonul ridicat, răspundem la fel – cu mici variații generate de sentimentul de vină.

Puțini sunt, totuși, ei înșiși, constanți, neschimbati, indiferent de circumstanțe sau de persoana pe care o au în față. Și nu, nu e vorba de a fi impasibil, ci de acel echilibru interior care le dictează atitudinea.

Că reacționăm zâmbind nu e o problemă, mai ales dacă discuția e una pașnică, fără ironie și rea intenție. Dar când dialogul începe agresiv, cu un potop de cuvinte injurioase și cu jigniri… ar trebui să căutăm repede butonul acela de STOP și să apăsăm pe el cu fermitate, pentru că avem nevoie imperioasă de timp de gândire.

Am sesizat în urmă cu foarte mult timp că oamenii se și așteaptă la anumite reacții, pe baza unei pârghii care le provoacă. Ți s-a întâmplat, poate, și ție, să iei la rost pe cineva într-un mod total nepotrivit și să-i reproșezi niște lucruri. Imputările tale s-au constituit într-o avalanșă de cuvinte urâte, dar chiar și așa, interlocutorul tău nu ți-a răspuns cu aceeași monedă. Și-a păstrat calmul și nu a părut a fi în dificultate. Situația creată de tine nu i-a provocat niciun fel de disconfort. Atunci ai rămas uimit în fața stării lui de calm. Apoi te-ai simțit prost pentru felul în care l-ai abordat. Evident, contrastul dintre cele două stări a fost colosal. Atitudinea aceea liniștită, de neclintit emană putere, echilibru, maximă stăpânire de sine. Dacă ai avut revelația, înseamnă că ai învățat lecția și ai simțit că și tu îți dorești să fii la fel de echilibrat. Ăsta e momentul în care îți revizuiești comportamentul și hotărăști să nu dai voie unor astfel de ieșiri nervoase să te definească.

Ca să poți judeca limpede, ai nevoie să gândești la rece, din afara stării de furie. Dacă ai realizat că ai greșit, înseamnă că ai făcut primul pas în schimbarea atirudinii tale în astfel de situații. Următorul pas este să fii din nou într-o situație-limită care să-ți întindă nervii și, în locul unei reacții negândite, să-ți amintești că nu trebuie să răspunzi necontrolat. Poate nu vei reuși din prima. Dar dacă simți că nu-ți poți păstra calmul, retrage-te, izolează-te de persoana care te-a provocat și caută să revii la poziția de echilibru. Vei vedea că ai reușit să impiedici neînțelegerea să degenereze în conflict. Un astfel de moment îți va arăta că felul în care decurg lucrurile stă în puterea ta.

Dacă ai trăit experiența asta și cu rolurile inversate, în mod sigur te-ai simțit lezat când s-a strigat la tine, cu atât mai mult cu cât nu aveai nicio vină.

Dacă ai reacționat tot strigând, ai făcut-o conform tuturor așteptărilor.

Dacă ai avut o atitudine pașnică, te felicit!

Dacă ai avut-o conștient și deliberat, meriți din plin felicitările.

Dacă nici tu nu știi ce te-a făcut să rămâi așa zen, un motiv ar putea fi echilibrul tău interior, iar altul că erai pur și simplu în șoc și ai încremenit fără replică.

Citisem mai demult la Andy Szekely ca în momentul în care primești sau dai o veste proastă, ar fi bine să o însoțești de întrebarea ”Ce altceva ar putea să mai însemne asta?” Ideea este fantastică pentru că funcționează în felul următor: distrage atenția de la adevărata problemă și în același timp îți poate deschide o perspectivă nouă, îți poate oferi o altă explicație la ceea ce se întâmplă. Acesta e un exercițiu pe care l-am încercat și eu în multiple situații și care m-a ajutat să accept mai ușor sugestii în perioade în care ego-ul meu nu-mi dădea voie să ascult și opiniile altora.

Am vrut să atrag atenția asupra faptului că nu suntem întotdeauna 100% conștienți de acțiunile noastre și răspundem conform unor tipare. De aceea, e bine să avem permanent atenția trează, să judecăm și abia pe urmă să decidem ce și cum vom face.

Care e morala? Să nu răspunzi la rău cu rău, să te pui în ambele roluri și să faci tot ce poți pentru a dobândi echilibrul interior desăvârșit, pentru că acesta e cheia. Fii mindful chiar și atunci când îți sare țandăra!

În fotografie port blugi TXM – 49,99 lei și bluză TXM – 29,99 lei.