Cine? – Bucatăria lui Paul

Ce? – Serată culinară

Cand? – Vineri, 20 iulie 2018, de la ora 18:00

Unde? – În bucătăria Centro Group, Mosnita Nouă

De ce? – Pentru a susține Asociația Newco & Amicii

Vineri, aproximativ ora 17:00 – Chem un taxi si apoi arunc repede in geantă toate lucrurile. Străbat o parte a orașului până spre ieșire, de unde ma preia Paul si ne indreptam spre locație.

Din câte am înțeles, toți cei care s-au înscris pe listă și au donat contravaloarea unei cine, vor găti împreună cu Chef Paul, urmând ca la finalul serii să stea la masă împreună cu membrii Asociației Newco & Amicii. Am niște emoții ieșite din comun, pentru că talentul meu în bucătărie este aproape nul, ca și îndemânarea. Recunosc, am pornit spre eveniment cu speranța de a mă putea eschiva. Contez pe celelalte perechi de mâini prezente și-mi propun să-i trag de limbă pe participanți; vreau să aflu ce fac oamenii ăștia în viața de zi cu zi, să-i cunosc, le descopăr poveștile. Și printre altele, vreau să cunosc trucuri în domeniu, genul acela de detalii cu efecte spectaculoase, care te fac să stârnești admirația.

Paul și-a propus să gătească un tartar de somon și file de șalău cu piure de mazăre și morcovi baby. Pentru desert, și-a găsit un aliat de nădejde, pe Gabriela Păun. Pentru ca treaba să meargă ca unsă, bucătarul-șef și-a menit două ajutoare ce au lucrat ca două furnicuțe, cu mult spor și în liniște deplină, timp în care noi, ceilalți, ne-am adunat și am socializat pe muzică retro, aleasă de gazda noastră primitoare. Am fost norocoasă și n-am primit nicio sarcină care să mă dea de gol la capitolul abilități în bucătărie. Lipsa de activitate, însă, m-a ținut într-o oarecare stare de încordare. Dar vinul a dezlegat repede limbile, așa că discuțiile între noi s-au înfiripat rapid și au mers de la sine.

Am omis să spun că m-am îndreptat către eveniment fără gândul desfătării culinare, pentru că în zilele de vineri țin post. Scopul meu principal a fost susținerea organizației Newco si Amicii si noua experiență. Pentru mine a fost prima de acest fel. Însă Paul este undeva la episodul 6. Din câte am înțeles, cam toate evenimentele în care el se implică sunt organizate în scop caritabil, motiv pentru care merită să-l luăm drept exemplu.

În timpul în care cele două ajutoare de bucătar pregăteau ingredientele, Paul s-a interesat de obiceiurile culinare ale publicului său, mai precis de cazuri de restricții la anumite alimente, pentru a evita eventuale alergii. Nu a existat niciun asemenea caz, așa că eu am fost singura contra curentului. Lucrul ăsta însă n-a părut să-l pună în dificultate pe chef Paul care, în doi timpi și trei mișcări, a elaborat o delicioasă salată din boabe de mazăre, baby carrot, caise, salată mixtă și germeni de ridiche și mazăre, asezonată cu condimente, oțet balsamic scăzut, lămâie și puțină dulceață de ardei iute. După ce am fotografiat-o, am devorat-o, pentru că eram lihnită.

În funcție de preferințe, participanții au putut să-și asambleze singuri farfuriile, după ce Paul a montat una sub ochii noștri. Între timp, ne-a prezentat rețetele, pentru ca cei interesați să le poată reproduce în propria bucătărie. Pentru că s-au putut prepara rapid, timpul de gătire a fost optim și pe parcurs, am reușit să smulgem câteva secrete din bucărărie și să învățăm tehnici de plating. Astfel, cu ajutorul unor forme speciale și a elementelor decorative, farfuriile asamblate au avut un aspect demn de un bucătar de top, așa cum e Paul. Printre secretele aflate sunt și acestea:

  • Pentru ca mazărea să-și păstreze culoarea și aspectul proaspăt, adaugă puțin bicarbonate de sodiu în apa în care o fierbi;
  • Pentru eliminarea gazelor din fasolea boabe, puneți împreună cu aceasta, la fiert, un cartof – amidonul le va absorbi.

Desertul a fost o delicioasă cremă de ciocolata cu lapte, cantuccini și fructe. Încă de când am ajuns la Centro Group, Gabriela a început să-l pregătească, astfel încât să fie gata în timp util. A strivit biscuiții, a topit ciocolata și a tăiat fructele mai mari după care a trecut la asamblare. Pentru decor, a folosit panseluțe comestibile, în culori răpitoare.  Știu, genul ăsta de desert te face să-ți plouă în gură. Ți-am stârnit pofta? Vrei mai mult? Caută pe BooLalique. O să descoperi că fiecare desert are o poveste imprevizibilă!

Aș fi vrut să dau aici și rețetele felurilor de mâncare gătite la această serată culinară, dar pentru că nu știu cu precizie cantitățile, nu cred că e suficient să dau ingredientele. Dar sunt convinsă că în perioada următoare, Paul se va decide în ce formă să ne divulge online secretele din bucătăria lui. Eu îmi doresc să mai particip la un astfel de eveniment. Dacă ți-am stârnit interesul și vrei și tu să participi la edițiile următoare, poți fi la curent cu noutățile urmărind Serata Culinara. De ce să participi? Ca să ieși din rutină, ca să socializezi, să afli lucruri noi și să faci bine împreună cu chef Paul, un suflet mare pentru care propriul corp nu este suficient. De aceea, a ales să să vibreze și în trupurile nevoiașilor din jurul lui.

Ne vedem la următoarea Serată Culinară organizată de Bucătăria lui Paul? 😉